Всеки трети българин очаква да загуби работата си през следващите три месеца.

Това показва допитване през април на Eurofound - Европейската фондация за подобряване условията за живот и работа. То започна онлайн на 9 април и първите изводи са според данните към 30 април след участието на над 85 хиляди души, от които над 3000 са били от България.

За сравнение в останали държави от ЕС този процент не надхвърля 24.

60% от хората у нас казват, че днес са финансово по-зле, отколкото в началото на годината, а 62% - че до средата на годината за тях ще стане още по-зле.

37,4% от участниците в анкетата са отговорили, че са изгубили работата си - временно (26,8%) или за постоянно (10,6% - най-високият дял от всички страни).

По-засегнати са мъжете – близо 40 на сто, отколкото жените – 35 на сто. Сериозен е ефектът върху по-младите 18-49 години, където средно около 40% казват, че са без работа.

Основен източник за търсене на работа у нас остава "приятел, съсед или някой друг" (рекордните 41,4%).

istock
istock

"Роднина или член на семейството", както и "никой" са с по около една четвърт от отговорите, а доверието към ефективността от институции и агенции за такива услуги в търсене на работа е най-ниското в Европа (10,3%).

Дистанционната работа не е особено позната на българите - преди пандемията никога не са я практикували 61,3%, но има и доста европейски държави с подобен и по-лош резултат.

Всеки ден или няколко пъти в седмицата са го правили 16.5% от българите. Този дял не се е увеличил драстично заради пандемията – 28,8%

Непроменени остават доходите на 45% от българите

България е с най-ниския от всички дял (9,3%) на отговорилите, че заради пандемията се е увеличило времето, в което работят. В страни като Холандия, Дания и Швеция така са отговорили от 25% нагоре.

Около 40% от домакинствата посочват, че трудно или много трудно "свързват двата края". В същото време почти 32% е групата, отговорила с "доста лесно", "лесно" или "много лесно", но е показателно, че последният отговор са избрали само 3% от участвалите българи.

istock
istock

В първия цял месец на ограниченията близо 35% казват, че са се лишили от пресни плодове и зеленчуци. С 51,3% България е лидер и на избралите отговора "Купих си по-евтино месо или по-малко количество".

Под 15% признават, че са имали от началото на годината пропуснати плащания по наем или ипотека на жилището. Но 24,7% (най-висок показател в Европа) са бавили плащания по потребителски кредити за уреди или овърдрафт по банкова карта.

Българите не се показват като редовни платци по редица категории като в рамките на една пета до една четвърт бавят и пропускат да си платят навреме мобилния телефон, интернет, здравна осигуровка, заем от приятел/роднина.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg