Международната конфедерация на профсъюзите (МКП) призова за легализиране до 2030 година на "поне половината" от два милиарда неформални работни места в света, предаде Франс прес. Това трябва да се случи в рамките на нов "нов социален договор", предложен днес в Мелбърн от генералния секретар на организацията Шарън Бъроу.

Работническите организации настояват за създаването на 575 милиона работни места, за да се достигне до пълна заетост на световно равнище. 

Подробните искания са заложени в окончателния проект за комюнике, изготвен от МКП по повод конгреса в Австралия, който започна вчера (17 ноември) и ще продължи до вторник (22 ноември). 

По отношение на заплатите МКП изразява съжаление, че разликата във възнаграждението между мъжете и жените остава над 20 на сто на световно равнище и "призовава за жизненоважни минимални заплати за всички работници - мъже и жени, включително неформалните и надомни работници".

istock
istock

Световното синдикално движение, което обединява 332 синдиката и твърди, че представлява 200 милиона работници, настоява да бъдат взети "спешни мерки, за да се гарантира минимално корпоративно облагане в международен мащаб".

Макар че в края на 2021 година бе подписано споразумение от около 100 страни под егидата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) , приемането му се бави заради блокиране в някои региони, сред които и Европа. 

Изправени пред удара на пандемията от КОВИД-19 и климатичните промени "искаме да изградим икономики, базирани на споделен просперитет чрез гарантирането на сигурна заетост", заяви днес в Шарън Бъроу в прощалната си реч. 

istock
istock

"Това се изразява в нов социален договор с ясни искания: работните места, заплатите, социалната защита, равенството и приобщаването", е добавила тя, според копие на речта й,  с което АФП се е запознала.

Наследникът на Шарън Бъроу на поста генерален секретар ще бъде избран в неделя.

В надпреварата участват двама кандидати: италианецът Лука Визентини, който е генерален секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите, и турчинът Кемал Йозкан от синдикатите в промишлеността. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg