През третото тримесечие на 2023 г. делът на жените на възраст между 15 и 64 години, работещи на непълно работно време (28 на сто), е бил повече от три пъти от този на мъжете (8 на сто), работещи по този начин, сочат данни на Евростат.

Жените на непълно работно време са били повече от мъжете във всички професии, според категориите, определени от Международната стандартна класификация на професиите (ISCO).

Най-голямата разлика между жените и мъжете е регистрирана в категории с ниска квалификация като гледачи, чистачи и помощници в кухня - цели 29 на сто. В тази категория на непълен щат работят 47 на сто жени и 19 на сто мъже.

Жените изкарват 5000 лева по-малко на година

В сектора на услугите и продажбите 35 на сто от жените са на непълно работно време спрямо 16 на сто от мъжете, а в сектора на администрацията това се отнася за 29 на сто от жените и 9 на сто от мъжете.

Най-ниска е разликата при мениджърските позиции (10 на сто жени спрямо 5 на сто мъже) и при операторите на машини (12 на сто спрямо 4 на сто).

В повечето страни от ЕС жените работят по-често на непълен щат от мъжете. Най-висок е този процент в Нидерландия - 63 на сто спрямо 23 на сто при мъжете, или разлика от 39 процента. Високи разлики са отчетени и в Австрия (38 на сто) и Германия (37 на сто).

Румъния е изключение, тъй като там работещите на непълно работно време мъже (4 на сто) надхвърлят този на жените (3 на сто).

В България делът на работещите на непълно работно време жени и мъже е равен - по 1 на сто.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase