Жените у нас получават средно с 12,6 на сто по-ниско възнаграждение от това на мъжете, сочат най-новите данни на Националния статистически институт.

Те са за средното почасово възнаграждение по пол за 2022-ра година. За сравнение през 2021-а година разликата в заплащането е била 11,8 на сто в полза на мъжете.

За всеки лев заплата на мъжете, българките взимат 88 стотинки

През 2022-ра година е най-голяма разликата в почасовото възнаграждение между половете във финансовите и застрахователните дейности – там жените получават с над 30 процента по-малко от мъжете.

Следва икономическата дейност "Хуманно здравеопазване и социална работа", където жените са с 24 процента по-нископлатени.

Жените са по-високоплатени от мъжете само в три сфери, сочат данните, съобщава БНР. Това са административни и спомагателни дейности  - с 20 процента превес във възнаграждението, строителство – 16 на сто и операции с недвижими имоти – 10 процента.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase