За да отговорят на националното законодателство в социалната сфера и да помагат на семейства в риск, приемни родители преминаха 7-месечно обучение в Центъра за професионално обучение на Българската стопанска камара и придобиха професионална квалификация „Сътрудник социални дейности“.

Свидетелствата за завършеното обучение бяха връчени на специална церемония от председателя на БСК Радосвет Радев и министъра на труда и социалната политика Деница Сачева.

„Като баща на четири деца буди възхищение в мен отговорната мисия на приемните родители. Убеден съм, че благодарение на грижата ви за деца, които страдат и не могат да са с родните си семейства, вие не само създавате личности, но и намалявате обществената инвестиция, която бихме плащали, ако отглежданите от вас деца станат зависими от социалната система. Убеден съм, че грижата за тези деца е инвестиция в нашата нация и в икономиката ни в дългосрочен план.“, коментира при връчването на свидетелствата председателят на БСК Радосвет Радев.

Учители и социални работници с по-високи заплати

Събитието бе етап от инициативата „Родители+“, която се осъществява от Националната асоциация за приемна грижа. Проектът обхваща 9 региона в страната.

istock
istock

Моделът на родителска взаимопомощ ще бъде приложен към семейства, в които децата живеят в бедност и имат здравословни, социални или образователни трудности.

С приоритет приемните родители ще подпомагат самотни майки на бебета, родители на деца с увреждания и възрастни хора, които гледат внуците си, поради миграция на техните родители.

С 15% скачат заплатите на социалните работници

„Наше общо задължение, не само на институциите, но и на приемните родители, е да представяме повече добри примери и добри хора. Защото страховете виреят от съмненията дали има добри хора в приемната грижа. Тревожа се като министър и като човек, че тук не говорим за недоверие към институциите, а за това, че става дума за недоверие един към друг като общество. Инициативата, която правите като родители и асоциация на приемните родители – да помагате на семейства, които имат нужда от подкрепа, е стъпка напред по отношение на истинската мисия и роля на приемния родител – да подкрепя семейството, да дава консултации и съвети, да служи като навигатор на семействата в социалната, здравната и образователната система.“, коментира по време на церемонията министърът на труда Деница Сачева.

Програмата Родители + ще подкрепи 200 семейства чрез Мобилния център за информиране, консултиране, обучение и подкрепа на пълнолетни лица в риск, който е регистриран в Регистъра на доставчиците на социални услуги към Агенцията за социално подпомагане.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg