С 15% се очаква да бъдат повишени заплатите на социалните работници догодина, вместо с планираните 10%.

Това реши бюджетната комисия в парламента, която гласува текстовете от бюджета на второ четене.

Те предвиждат допълнителни 5 млн. лв. за възнагражденията на заетите в структурите на Агенцията за социално подпомагане.

Социални работници искат 40% увеличение на заплатите


Вносител на предложението е депутатът от БСП Дора Янкова, а синдикатите призоваха то да бъде подкрепено. Именно "Подкрепа" и КНСБ стоят зад това искане и присъстваха на заседанието.

Социалният министър Бисер Петков се ангажира, ако бъдат одобрени допълнително 5 млн. лева, те да бъдат целево насочени към Агенцията за социално подпомагане.

Мнозинството и лично председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова демонстрираха съгласие и одобриха увеличението.


Догонва ли частният сектор заплатите в обществения

Решено беше допълнителните 5 милиона да се вземат от сумата за текущи трансфери и помощи за домакинства, като се пренасочат за социалните работници.

Увеличението идва на фона на едночасова предупредителна стачка на социалните работници от цялата страна, които настояха за 40% ръст на заплатите.

По техни твърдения в момента заетите в социалната сфера служители вземат между 650 - за хора без опит, и 795 лв. средно на месец. Ако не бъдат изпълнени техните искания, социалните работници заплашиха и с ефективни протестни действия.

Ако решението мине и през пленарната зала, заплатите на служителите на АСП ще скочат със стотина лева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg