Социалните работници от 35 дирекции за социално подпомагане в цялата страна се вдигат на едночасова стачка на 27-и ноември, заяви пред БНР председателят на Националния синдикат на административните служители "Подкрепа" Кремена Атанасова.

От 10 до 11 часа на тази дата стачкуващите няма да изпълняват служебните си задължения.

Основното искане им искане е за 40% увеличение на заплатите. 

В момента те биват назначавани с брутна заплата в размер на 650 лева, каза Атанасова.

Работещите у нас също са бедни

В XXI век получават чисто около 500 лева заплата, констатира тя. Има предложения, от министър Бисер Петков за допълнително 5-процентно увеличение на фонд "Работна заплата" за служителите в Агенция "Социално подпомагане".

istock
istock

"Както знаете, има планирани 10% в бюджетната сфера, но дори да бъде прието това 5-процентно допълнително увеличение, то няма да е достатъчно в никакъв случай", каза Кремена Атанасова от "Подкрепа".

Може ли да ни намалят заплатата без наше съгласие

От 11-и ноември социалните работници са в символичен протест, който след седмица ще прерасне в ефективна стачка.

Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg