Едно общество е толкова здраво и добро, колкото са добре и здрави най-уязвимите му членове.

Тази мисъл сподели експертът Ивана Мурджева пред БНР по отношение на това, че освен пенсионерите и хората от уязвими групи, работещите у нас също са бедни в голямата си част. 

Когато семейният бюджет се клати от първия непредвиден разход, това ни прави уязвими
, заяви тя.

Стигат ли ни парите за издръжка на живота

У хората липсва увереност, че чрез труд, работейки можем да живеем по-добре.

Линията на бедност у нас от догодина става 360 лева, което е с 15 лв. повече, отсега.

Преди ден КНСБ обяви, че за издръжка на четиричленно семейство от двама възрастни с две деца са необходими 2472 лева за страната и 3259 лв. за София. 

iStock
iStock

Какво означават тези цифри и как бихме могли да излезем от спиралата надолу?

В кои държави хората живеят с под 2 долара на ден

Според експертът Ваня Григорова е важно да знаем какви са правата ни като работници.

Когато хората искат да постигнат нещо трябва да се обединяват с колегите си, счита експертът. 

У нас се гледа и с лошо око на синдикализма, особено в частната сфера, където се бавят заплати, не се заплаща извънредният труд и пр.

Нужно е адекватно образование на хората, сподели експертът, за да може ефективно да защитят правата си служителите във фирмите у нас. 

Определиха кои ще са бедни от догодина

Никой в училище не ни учи как да бъдем достойни работници, изтъкна Григорова и добави, че синдикати няма там, където няма обединение на работещите, а обединените действия възпитават работодателите.

istock
istock

Ивана Мурджева също счита, че колективната съпротива е най-важна, за да се преодолее страхът, че си сам.

Тя цитира разписка, изготвена от Института за пазарна икономика, според която тази година всеки от нас дължи 6689 лв., за да може държавата да функционира.

Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg