2472 лева е издръжката на живота на четиричленно домакинство от двама възрастни и две деца или 618 лева средно на човек.

От началото на годината тази обща издръжка се е увеличила с 63 лева.

Tова сочат последните данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ към края на третото тримесечие на годината.

Традиционно издръжката на живота в София е по-висока от средната за страната, и е 815 лева на човек или 3259 лева за четиричленно домакинство.

Основната причина за нарастването на необходимите средства за издръжка на живот е поскъпването на хранителните продукти. На годишна база цената на хляба се е повишила с 8,1%, на месото с 8,2%, на млечните продукти – с 4,9%.

По данните на КНСБ, за да се осигури нормалният живот на семейство с две деца, двамата родители трябва да получават не по-малко от 1236 лева нетна заплата.

„Това означава, че фактическата нетна работна заплата, която е 936 лв. към третото тримесечие, изостава с 21% от необходимата работна заплата за издръжка на четиричленно домакинство."

istock
istock

Доходите ни растат по-бързо от сметките

Според експертът в Института Виолета Иванова, за София е разработена самостоятелна потребителска кошница, следвайки регионалната специфика на потребление.

Eдин работещ родител в столицата трябва да изкарва 1629 лв, а фактическата средна нетна работна заплата е 1322 лв. 

"Тук има по-високи количества, заложени за наеми, транспорт, отопление, услуги, а фактическата нетна работна заплата изостава с около 19% от необходимата работна заплата за издръжка", уточни Иванова.

Пловдив гони София по доходи

Данните на синдиката сочат, че 72,5 процента от домакинствата в България живеят с общ доход на лице под необходимите средства за издръжката на живота. 

Пенсиите нарастват, но възрастните хора, които живеят под линията на бедност, са около 1 млн. 322 300 души.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров посочи, че от синдиката ще настояват за въвеждане на механизъм за определяне на минималната работна заплата, като нарастването на минималното възнаграждение да достигне до 50 на сто от средното за страната.

От КНСБ настоява и за промени в данъчната политика и въвеждане на необлагаем минимум, както и за увеличение на паричното обезщетение за отглеждане на дете до двегодишна възраст от 380 на 415 лева.

Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg