Гъвкаво работно време и двойно повече отпуск за родителите са сред мерките, които биха довели до повишаване на раждаемостта. Това показва проучване на Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве сред 836-ма българи в репродуктивна възраст. 

Освен с повишаване на раждаемостта, асоциацията се занимава вече 30 години с  демографските проблеми, припомни в интервю за Радио Стара Загора изпълнителният директор доктор Радосвета Стаменкова. По данни от последното преброяване, публикувани през октомври, тази година,  населението в страната е намаляло с над 800 000 души.  Само за последното десетилетие  344 000 българи са напуснали държавата. 

Може ли да работя на граждански договор по време на майчинство

"Миграцията е основният проблем - защото напрактика в страната остават малко хора в репродуктивна възраст,"  коментира доктор Стаменкова.  Може ли тенденцията да се обърне и какво е необходимо, за да се раждат повече деца и да остават тук, в България – според отговорите на  836-та българи, участвали в проучването на Българската асоциация  по семейно планиране, са необходими комплексни мерки за насърчаването на раждаемостта.  

istock
istock

"От проучването става ясно, че хората в репродуктивна възраст не търсят еднократно подпомагане, колкото и голямо да е то. Тяхното желание е да имат непрекъсната подкрепяща среда, което би им дало сигурност", коментира доктор Стаменкова.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg