Майки на деца с увреждания настояват за увеличаване на помощта. Евдокия Велева и Нели Расийска разказаха в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS, че средствата, които получават не отговаря на потребностите на децата.

Те са изпратили писмо до компетентните институции, в което са изложили своите искания. Част от тях са свързани с увеличаване на помощта, която не е актуализирана от няколко години.

Те настояват средствата да бъдат повишени със задна дата, със 100% от началото на тази година и ежегодно да се повишават, както е записано в закона. Предлагат актуализацията да бъде обвързана с минималната работна заплата.

Над 800 000 лв. за компенсации за деца без място в детската градина
 

Нели Расийска  добави, че са се опитвали да задвижат въпроса с неактуализираните добавки по време на служебните правителства, но им е казано, че това, трябва да бъде гласувано от редовно Народно събрание. 

„Вече 7 години помощите за децата не са актуализирани”, добави тя.

istock
istock

„Институциите усложняват живота ни”, разказа Евдокия Велева. Тя подчерта, че министерствата трябва да координират дейността си.

Според Нели Расийска повече от два месеца отговорните институции не намират възможност да ги приемат.

„Масово в детските градини липсват назначени специалисти за работа с деца със специални потребности”, разказа тя

Родителите отбелязаха, че помощта трябва да бъде увеличена двойно, за да бъдат покрити елементарните нужди на децата.

Целия разговор чуйте във видеото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg