Над 8000 са неприетите в общинска ясла деца в София. Недостиг на места има и в други градове. По тази причина държавата отделя средства за родителите на деца, които са останали некласирани. Достатъчни ли са обаче тези средства?

Тази година са предвидени 10 млн със закона за 2023 г. До 31 май сумата, която е разплатена, е в размер на 4 542 897 лв. Това коментира пред БНТ Илия Тасев, директор на Дирекция "Опазване на общественото здраве и здравен контрол" в МЗ.

Нови правила за компенсации за неприети деца в ясла

Максималната сума, с която може да бъдат компенсирани родителите, е в размер 413 лв. Средства са отпуснати в 3 общини - София, Варна и Аврен. В столицата от подпомагането са се възползвали семействата на над 2000 деца.

Условията са регламентирани с регламент на МС - детето да не е прието в детска ясла, общината да не е предложила алтернативен вариант, да не се получават обезщетения от държавния бюджет за същите дейности, както и да не се ползва отпуск за отглеждане на детето до 2-годишна възраст, коментира Тасев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg