Остават по -малко от три седмици до Коледа, сега е моментът да помислим за спестяване и бюджетиране за най-скъпото време в годината.
 

Ето 7 забележителни съвета от Джон Лоу от Money Doctors.ie как да се подготвите финансово за Коледа.
 
1. Купувате си обяд всеки ден? Време е да започнете да си приготвяте храна от вкъщи. Започнете да носите чаша за пътуване, да носите ястия на работа и да готвите у дома.
 
2. Направете списък, проверете го два пъти: Ако Дядо Коледа може да го направи, можете и вие! Всички сме запознати с предпразничните хранителни запаси, остатъците, които неизменно следват Коледа-и безкрайните сандвичи, пържени картофи и салати, които следват. Избягвайте превишаването на запасите, като мислите напред и правите списък с хранителни стоки и се придържате към него между сега и Коледа, но особено през Коледната седмица. Разделянето на пазаруването ви на няколко мини пътувания в навечерието на големия ден също може да спести от паническото купуване, спестявайки ви пари.
 
3. Много супермаркети предлагат специални оферти за тези с карти за лоялност. Започнете да свиквате да използвате тези оферти и ваучери. Това може да бъде особено полезно за символични подаръци за колеги или бизнес партньори - например да се възползвате от една от многото налични сега оферти за намалено вино или спиртни напитки и да спестите малко пари.
 
4. Бъдете нечий таен Дядо Коледа: не сте единственият във вашето семейство или приятелски кръг, който се бори да намери пари в брой по това време на годината. Свържете се предварително с вашите роднини и приятели, за да предложите да стартирате Крис Крингъл с определен бюджет между всички вас; или се съгласете, че през следващата Коледа лели и чичовци ще намалят подаръците за децата си.

Как да планирате семейния бюджет през декември

5. Помислете какво наистина биха оценили приятелите и семейството ви, което няма да ви струва пари. Имате ли умения, които им липсват, като талант за технологии или някакви силни зелени пръсти? Може би имате няколко безплатни петъчни вечери, които бихте могли да предложите да прекарате в гледане на деца, да миете кола или да разхождате кучета на приятел. Много по -вероятно е подобни подаръци да бъдат по -ценени, запомнящи се и достъпни.
 

istock
istock

6. Проверете банкови такси плюс салда по кредитни карти: Ако кредитната ви карта не е ясна или имате затруднения при изплащането й, можете да опитате да платите сумите разсрочено.
 
7. Направете сделка: Търсете онлайн уебсайтове с отстъпки за подаръци, преди да прибягвате до търговци на редовни цени.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg