Коефициентът на спестяване на домакинствата в ЕС отбелязва най-високия си годишен ръст през първото тримесечие, откакто се води статистика за този показател, отчита европейската статистическа служба Евростат.
 
Ръстът достига 3,5 процентни пункта в сравнение с първото тримесечие на 2019 г.
 
Основната причина е забележимото през годината намаление на разходите за крайно потребление на домакинствата (-1,7%) в контраст с последните му увеличения над 2%.

Освен това, увеличението на брутния разполагаем доход на домакинствата (2,4%) също допринася за увеличаването на процента на спестяванията.
 
Спестяванията на домакинствата се увеличават във всички държави членки на ЕС, за които има налични данни за първото тримесечие на 2020 г. Най-голям ръст е отчетен в Словения (7,7 п.п.), следвана от Полша (6,8 пр.) и Испания (6,7 п.).

Най-нисък ръст е регистриран в Швеция (1.1 пр.), Чехия (2 п.п.) и Германия (2,2 пр.).

Увеличението на процента на спестяване на домакинствата се обяснява с увеличаването на брутния разполагаем доход във всички държави членки на ЕС.

istock
istock

Намалението на разходите за индивидуално потребление на домакинствата в 10 държави членки допринася допълнително за повишаването на техните спестявания.
 
Най-голямо намаление на разходите на домакинствата се наблюдава в Италия (-6,4%), Словения (-5,3%) и Испания (-5,2%).

Гражданите песимисти, селяните – оптимисти

От друга страна, в шест държави членки на ЕС разходите за индивидуално потребление на домакинствата се увеличават на годишна база, като най-големият ръст е в Полша (5,1%) и Чехия (4%).
 
Годишният растеж на разполагаемия доход на домакинствата през първото тримесечие на годината е 2,4% за ЕС и 1,9% за еврозоната.

Евростат обаче констатира, че заплатите имат по-малко значение за брутния разполагаем доход за отчетния период (0,8%) в сравнение със социалните помощи например (1,7%).

Статистическата служба посочва, че в последните години приносът на социалните трансфери за брутния разполагаем доход на домакинствата винаги е бил под 1%.
 
Най-голямо увеличение на брутния разполагаем доход на домакинствата е регистрирано в Полша (12,3%). Останалите страни имат годишен темп на растеж между 6,8% (Чехия) и 1,1% (Австрия).
 
Италия е единствената страна, където е отчетено намаление на брутния разполагаем доход.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg