Според потребителите, живеещи в селата, финансовото състояние на техните домакинства през последните дванадесет месеца се подобрява с 5.1 пункта, докато при населението в градовете анкетата отчита намаление от 2.1 пункта.

Това показва традиционното тримесечно проучване на Националния статистически институт.

Същата тенденция се наблюдава и по отношение на очакванията за следващите дванадесет месеца за финансовото състояние на домакинствата както в селата, така и в градовете.
 
През първия месец от годината потребителите, живеещи в градовете, са със силно понижено доверие.

През януари 2020 г. общият показател на доверие на потребителите намалява с 0.5 пункта в сравнение с октомври 2019 г., което се дължи изцяло на пониженото доверие сред градското население.

Мненията за развитието на общата икономическа ситуация в страната през последните дванадесет месеца, както и очакванията за следващите дванадесет месеца, са леко влошени спрямо предходното наблюдение.

istock
istock

По-неблагоприятни в сравнение с октомври 2019 г. са и оценките за изменението на потребителските цени през последните дванадесет месеца. Инфлационните очаквания се запазват и за следващите дванадесет месеца.

По отношение на безработицата в страната потребителите изразяват малко по-позитивни прогнози спрямо октомври 2019 г.

С колко ще се повишат заплатите в България през 2020 г.

През януари по-голямата част от потребителите продължават да оценяват икономическата ситуация в страната като неблагоприятна за спестяване, въпреки че техният относителен дял леко намалява в сравнение с три месеца по-рано.
 
Последната анкета обаче регистрира малко по-позитивна нагласа в намеренията на селското население за разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба и за "покупка на кола" през следващите дванадесет месеца.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg