Европейците не са успявали – а не толкова, че не са искали – да харчат парите си в разгара на пандемията и това е предизвикало увеличаване на спестяванията, посочва Европейската централна банка.
 
Заради блокираните икономики през първата половина на годината милиони хора в еврозоната, принудени да останат вкъщи, не са успели да харчат от парите си както обикновено, заявява ЕЦБ в своя икономически бюлетин.
 
Макар че потребителите са пестели повече пари заради притеснения относно загубата на работни места, то „принудителните спестявания изглежда са основният двигател на скорошния скок в спестяванията на домакинствата“, казват изследователите, позовавайки се на данните за първото тримесечие и предварителните данни за второто тримесечие.
 
Тези констатации са важни, тъй като икономистите по целия свят се опитват да преценят дали кризата ще доведе до продължителен период на слабо търсене.
 
И макар данни да предполагат, че хората не са спестявали непременно от предпазливост, то ЕЦБ предупреждава, че това може да се промени.
 

istock
istock

Последните проучвания показват, че потребителите планират да харчат по-малко за скъпи покупки през следващите 12 месеца, отколкото в началото на годината, въпреки че са спестили повече от обичайното, посочва ЕЦБ в своя доклад.

Колко българи държат над 1 млн. лева в банката

Такъв модел на харчене би могъл да поддържа нивата на спестявания по-високи от тези преди Covid-19, но везната се накланя към предпазните мотиви, смята централната банка.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg