Глоба от 50 000 до 2 млн. лв. ще грози мобилните оператори, които нарушават новите правила за роуминга в Европейския съюз, въведени от 15 юни т.г. Това предвиждат промени в Закона за електронните съобщения, одобрени на правителственото заседание вчера. 

От 15 юни бе премахнато допълнителното таксуване на мобилните разговори в роуминг на територията на ЕС. За българите, пътуващи зад граница в рамките на ЕС, Лихтенщайн, Исландия и Норвегия, това означава разговорите им да се таксуват по същия тарифен план и ползват същите гласови услуги, есемеси и пренос на данни, както в България.

От влизането в сила на новите правила до момента обаче не бе предвидена санкция за мобилните оператори, които продължават да слагат надценки. 

С новите санкции от 50 000 до 2 млн. лв. ще се наказва и подаване на невярна информация от страна на мобилните оператори във връзка с "политиката за справедливо ползване".

Според новия регламент при надхвърляне на определен обем от данни, ползвани в роуминг, операторът може да наложи ограничение върху потреблението или да определи допълнителна такса върху ползвания мобилен интернет в чужбина.

Мобилните оператори са задължени да информират потребителите чрез текстово съобщение при достигане на лимита. Новите санкции целят защита на правата на потребителите на роуминг услуги и на интересите на доставчиците на тези услуги в рамките на ЕС.