Българските домакинства губят до 300 милиона лева годишно от ниската доходност на своите спестявания. Ако 60 процента от парите се инвестират в различни фондове и акции, средногодишната печалба може да достигне десет процента, изчисляват финансисти. Участието на фондовата борса може да осигури и по-висока пенсия.
 
Според Деян Василев от финансовия портал "Моите пари",  инвестиционните фондове и акциите са подходяща алтернатива на инвестициите в недвижими имоти. Със съдействието на инвестиционни посредници с авторитет, българите могат да постигнат по-висока доходност и сигурност на своите спестявания, твърди Деян Василев пред БНР.

Злато, имоти или акции – в какво е най-добре да вложим парите си

"Българите трябва да могат да очакват доходност от 8-9 процента годишно осреднено обаче. Една година може да е плюс 15, другата пазарът да е минус 5, но ако ти стоиш 10 години в този пазар, цените на акциите, широките индекси, растат с 8, 9, 10 процента средно годишно", посочи експертът.
 
Подобни дълготрайни инвестиции могат да гарантират и достойно пенсионно осигуряване, смята Василев.
 

istock
istock

"Ако ти си сега на 25-30 години и имаш 30-35 години до пенсиониране, всеки месец влагаш пари в такива фондове - 100-200 лева, и тези пари средно изкарват по 8 процента всяка година в продължение на 30 години, в един момент има много добра капитализация, и аз за такъв тип скучно управление на парите говоря, не толкова коя сега акция ще скочи с 200 процента. Това е рисково", заключава той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase