Правителството одобри промени по бюджета на Министерството на финансите за 2019 година.

От тях 1,5 млн. лв. ще се дадат по бюджета на Националния компенсационен жилищен фонд за изплащане на натрупаните задължения за левови компенсации на граждани, които притежават многогодишни жилищно- спестовни влогове.

Става въпрос за притежателите на т.нар. лихвоточки, които са одобрени за обезщетяване заради загубата на влоговете в някогашната Държавна спестовна каса.         

По 7 бона средно получават собственици на лихвоточки
                                                          
Притежателите на общо 155 хил. жилищно-спестовни влога получиха право през 2010 г. да получат обезщетение за изгубените си спестявания.

istock
istock

Условието е до 30 ноември 2016 г. те да са закупили или започнали да строят собствено жилище, както и да подадат искане за компенсация.

Крайният срок за изплащане на компенсациите изтича в края на тази година – на 31 декември.

Това е записано в Закона за уреждане на правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове.

Жилищно-спестовните влогове може да се наследяват

Той беше многократно удължаван през последните няколко години заради липса на средства.

През миналата година са компенсирани 5178 жилищноспестовни влога от Националния компенсационен жилищен фонд, като средната изплатена компенсация по един влог е около 6 хил. лв.

Според сдружението на притежателите на компенсаторни инструменти обаче обезщетение чакат още близо 150 хил. души и парите изобщо няма да стигнат за всички.

 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg