Ако сме държали пари в банка през последната година, те са се обезценили с близо 17%, според данните за официалната статистика на НСИ. В действителност ние сме обеднели с между 25% и 30% в зависимост от структурата на нашите разходи.

Банковите депозити са най-сигурните инвестиции, но те носят нулева доходност на своите притежатели, а инфлацията и увеличаващите се банкови такси и комисионни ги топят много бързо.

Хората закриват дребните депозити

"Ако все пак трябва да посоча по-сигурна инвестиция, освен депозитите, бих казал инвестиционно злато във вид на ликвидни кюлчета на популярна световна рафинерия. На следващо място са имотите и земеделската земя и след това са активи като взаимни фондове, акции и други, които са свързани с по-висок риск и по-голяма доходност."

Това заяви пред БГНЕС Стойне Василев, Председател на УС на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

През 2023 година се очаква поскъпването на стоките и услугите да се забави, но очакванията са инфлацията да се завърне към обичайните си нива от 3%-4% годишно след поне 2-3 години, посочи Василев. За да предпазим спестяванията си от допълнително обезценяване, е добре да помислим за инвестиране на свободните средства.

Българи масово са купували злато през юни

„Като най-познати активи в България, които са подходящи за защита от по-висока инфлация, са физическото инвестиционно злато и имотите. Вече има сравнително добре развит пазар на кюлчета и монети от жълтия метал“, отбеляза той. Най-предпочитани са малките кюлчета от 1 грам (цена около 130 лева) до 10 грама (цена около 1 200 лева), както и монети като Кленов лист и Австралийско кенгуру.

БНБ: Домакинствата може да започнат да теглят депозитите си

„Хоризонтът на държане на инвестиционното злато трябва да е минимум 5 години, за да запази то стойността на вложените в него средства”, посъветва Василев.

Финансовият консултант отбеляза, че другият популярен актив са недвижимите имоти. Той обаче предупреди, че те изискват доста по-големи инвестиции и известен опит и знания при покупката и отдаването им под наем. Освен жилищните имоти, у нас са много популярни за инвестиране и гаражите, които са с доста по-ниски цени и имат лесна и евтина поддръжка.

Василев обясни, че освен златото и имотите, има и много други инвестиции, в които може да вложим спестяванията ни и да получим по-висока доходност при умерен риск.

„На първо място това са взаимните фондове, които се предлагат от почти всяка банка у нас. Те инвестират в различни активи – акции, облигации, петрол, имоти и много други. Те са едни от най-достъпните инвестиции и срещу 50-100 лева на месец може да инвестираме в големи световни компании”, уточни той.

istock
istock

Василев коментира и в какво е най-сигурно да се инвестира в момента. Колкото по-сигурна е една инвестиция, толкова и доходността от нея е по-ниска.

Възможно ли да е пестим пари, без да променяме навиците си

„Банковите депозити са защитени от банките и са гарантирани от държавата и затова те ни носят почти нулеви лихви. Ако искаме да спасим спестяванията си от по-високата инфлация, ще трябва да поемем малко по-висок риск. Това не означава, че останалите инвестиции са вид хазарт и само от късмета ни зависи дали ще сме на печалба или не. Ако изберем качествени активи и сме запознати с това как функционират те, какви плюсове и минуси имат, както и рисковете, свързани с тях, имаме огромен шанс те да са печеливши”, обясни той.

Финансовата грамотност у нас е на средно източноевропейско ниво, като изоставаме значително от страните в Западна и Централна Европа.

istock
istock


„Това е едно от най-важните умения на 21 век, защото каквото и да работим, каквато и заплата да получаваме, ние работим с пари всеки ден и финансовата ни грамотност определя дали ще сме добре или ще имаме непрекъснато финансови проблеми. По-ниската финансова грамотност и непознаването на инвестициите води до това, че домакинствата у нас държат близо 70 милиарда лева в банките на нулеви лихви. Дори само част от тези пари да се вложат в по-доходни активи, ефектът ще е огромен. Разбира се, това се случва, но прекалено бавно и трудно”, обясни той.

Финансови новогодишни обещания и как да ги спазим

Василев коментира, че има и добра страна на нещата, а именно че в интернет има много безплатни материали за умно управление на личните ни финанси и инвестиции.

„Всеки българин с компютър или смартфон може да повиши финансовата си грамотност. Има вече и много книги и видео курсове, написани и направени от българи, които са подходящи за ситуацията у нас. Трябват само малко усилия и свободно време”, заяви Стойне Василев. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg