Значително повече хора от масовата трета категория се възползват от възможността да излязат по-рано в пенсия, показват данните на Националния осигурителен институт.

От миналата година с последната пенсионна реформа в Кодекса за социално осигуряване съществува възможността човек да се пенсионира до една година по-рано от нормалната пенсионна възраст, ако има обаче необходимия осигурителен стаж. За всеки месец предсрочно пенсиониране освен това НОИ намалява пенсията с по 0.4%, и то пожизнено.

Миналата година тази възможност не бе особено популярна сред хората. По данни на НОИ 2059 българи за цялата 2016 г. са предпочели да се пенсионират по-рано макар и с намалена пенсия. За тази година обаче интересът е доста по-голям.

Според данните на НОИ към юли по този начин в пенсия са излезли вече 3584 българи. Близо 2000 от тях са жени. Тази година законовата възраст за пенсия е 61 години за жените, ако имат 35 години и 4 месеца стаж.

За мъжете пък се искат 64 години с 38 години и 4 месеца осигуряване. Към края на март по този ред се бяха пенсионирали около 700 души - при средно по 9 месеца преди да навършат годините. 

И ранните пенсионери от трета категория имат право на обезщетения от работодателя при излизане в пенсия.

Според Кодекса на труда, ако човек е работил в последните 10 години преди пенсиониране при един и същ работодател, има право на шест брутни заплати при спиране на работа. Ако служителят е във фирмата по-малко от десет години, има право на две брутни заплати.