Равнището на спестявания на домакинствата в еврозоната (14,1 на сто) се повишава през последното тримесечие на 2022 г. за първи път, след като в продължение на 18 месеца бележеше спад. Това сочат най-новите сезонно коригирани данни на европейската статистическа агенция Евростат.

През третото тримесечие на миналата година равнището на спестявания на домакинствата е по-ниско (13,3 на сто). 

Междувременно равнището на инвестиции на домакинствата в еврозоната през последните три месеца на 2022 г. намалява до 9,7 на сто при 10,0 на сто през предходния период. 

Българите не спестяват за пенсия

От началото на октомври до края на декември (2022 г.) делът на печалбата на компаниите (без тези от финансовия сектор) в еврозоната се увеличава до 42,0 на сто, което е най-високото му равнище от 2007 г. насам.

Евростат

За същия период равнището на бизнес инвестициите сред страните от еврозоната намалява до 23,5 на сто при 25,4 на сто през предходното тримесечие. Последното му увеличение (през третото тримесечие на 2022 г.) е свързано с увеличения внос на продукти на интелектуалната собственост в страните от валутния блок, което до голяма степен се дължи на глобализацията.

Увеличаването на равнището на спестявания на домакинствата в еврозоната е обусловено от факта, че брутният разполагаем доход на домакинствата (+2,2 на сто) нараства по-бързо от потреблението (1,3 на сто), отбелязва Евростат.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg