Мнозинството от големите европейски банки отчитат спад на депозитите през годината до юни 2023 г., тъй като клиентите търсят по-добри спестовни сделки, показва анализ, публикуван от кредитната агенция "Стандард енд Пуърс" (S&P), съобщава Ройтерс.

Две трети от кредиторите, включени в извадката от 24 банки, са намалили депозитите си през 12-месечния период до края на юни тази година, като най-голям е процентът на спад при шведската банка SEB и британската NatWest - спад съответно с 13% и с 12%.

Тегленето на пари в брой става много скъпо

Европейските кредитори отчитат засилваща се конкуренция за парите на спестителите през последните месеци на фона на повишаващите се референтни лихвени проценти в целия континент, тъй като централните банки се опитват да се броят с докато политиците се опитват да се борят с упоритата инфлация.

Големите банки са изправени пред критики от политици и регулатори на няколко европейски пазара, включително Великобритания, че не повишават лихвените проценти по спестяванията (по депозитите) толкова бързо, колкото лихвените проценти, които начисляват по заеми, включително ипотеки.

istock
istock

През 12-месечния период, анализиран от S&P, депозитите са намалели на всички пазари, като Испания претърпя най-голям спад от 9%. Спадовете отразяват клиентите, които избират по-доходоносни продукти и плащат скъпи задължения, каза агенцията.

Колко пари събраха банките от такси и лихви

Мнозина кредитни институции обаче спряха тази тенденцията до известна степен през последното тримесечие април-юни, като 18 от банките в анализа на S&P отчитат тримесечно увеличение на депозитите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg