Пазаруването по Коледа често е обвързано с много пари, които затрудняват бюджета ни.

Роднини, приятели, колеги и деца, всеки очаква подарък от нас, а 13-та заплата започва да се стопява или просто няма такава и трябва да сме предварително спестили от средствата си.

Oбикновено по това време на годината си казваме, че няма да харчим излишни пари. И въпреки големите обещания, които правим пред себе си, никога бюджетът ни не успява да остане на плюс. 

С кои празнични стоки трябва да бъдем внимателни?

За да се справите с истерията около празниците и да успеете поне този път да спестите средства вижте 8 трика да харим по-малко за подаръци на Vesti.bg

Поставете си граници

Всекидневно засипваме близките си с подаръци, които в повечето случаи са в повече. А за да угодим на децата купуваме по няколко подаръка. Ограничете на кого и какво ще купите предварително.

Пазарувайте онлайн

Колко ще похарчим за почивка по празниците

istock
istock

Онлайн пазаруването на коледни подаръци е чудесно по две причини: Избягвате тълпите и се предпазвате от купуване на ненужни неща.

Направете си списък

Предварително подготвен списък с подаръци е едно от най-хитрите решения за спестяване на пари.

Вземете приятел когато пазарувате

Освен добра компания, приятелят е добър регулатор на това, което пазаруваме. Този съветник ще бъде вашият съдник, когато посягате към нещо излишно.

За какво да внимаваме при покупка на ваучер за подарък от ЕС

Пропуснете мола

istock
istock

Моловете почти винаги са препълнени с хора, а промоциите преди празниците в повечето случаи не са напълно задоволителни. По-добре посетете някой малък магазин или коледен базар, където можете да открието повече съкровища.

Не забравяйте да съпоставяте цените

В България повечето магазини предлагат един и същ продукт на различни цени. Затова предварително проверете това, което искате да закупите къде е най-евтино.

Помислете преди да купите

Коледа в кутия за обувки

istock
istock

Дайте си време да помислите дали един подарък си струва или е просто импулсна покупка. Пребройте до три или просто се разходете за малко, за да прецените добре дали покупката си струва.

Използвайте подаръчни ваучери

Ваучерите за подаръци са една от най-добрите алтернативи, когато имате ограничен бюджет и не знаете какво да подарите. Ако любимият човек обича да чете подарете му ваучер за любима книга, ако е фен на козметиката можете да му подарите ваучер за козметичен комплект.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg