Четири месеца след най-големия теч на лични данни у нас, в Добричкия административен съд започва първото дело срещу Националната агенция по приходите.

Заседанието ще е показателно за това дали ще проработи, предвидена в Закона за защита на личните данни, възможност за компенсация по съдебен път на физически лица и фирми, пострадали от разпространяване на лични данни - в случая - от масивите на НАП. 

"Разделиха делата и в момента има около 150 отделни дела", каза пред БНР адвокат Ивайло Юруков - един от адвокатите, които представляват 157 души, завели колективен иск.

НАП прибира такса върху здравните ни вноски

По думите му днес предстои добричкия съд да се произнесе по искането им делата да бъдат върнати в София, а не да се гледат по местоживеене на ощетените ищци. 

Според него това разделяне на делата ще затрудни и забави съдебния процес, защото адвокатите от кантората, която е поела случая, ще трябва от София да пътуват до градовете по местоживеене на ищците, където ще се водят техните дела.

НАП следи сделки за укриване на данъци


За хакерската атака през юли срещу базата данни на НАП, прокуратурата повдигна обвинения в кибертероризъм на трима души от "ТАД Груп". 

Комисията за защита на личните данни наложи глоба на Агенцията по приходите от 5,1 милиона лева.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg