Всеки шофьор, който предложи дори 2 лева рушвет на катаджия, ще бъде арестуван. Това стана ясно вчера, след като от столичната Пътна полиция съобщиха, че започват акция за водачи, изкушаващи униформените с пари.

Само за първите два дни от операцията, започнала от ноември, четирима шофьори са били арестувани за 24 часа, а срещу тях се водят разследвания. Според член 304 от Наказателния кодекс, ако бъдат признати за виновни, ги очаква затвор до 6 години и глоба в размер до 5000 лв.

„Нека хората да знаят, че не трябва да се дават пари. Нашите служители са подложени на голям корупционен натиск и обществото често ги обвинява. Тази акция ще бъде постоянна и това е начин самите служители да изчистят името си”, коментира началникът на столичния КАТ Богдан Милчев. В същото време той подчерта, че ще МВР ще бъде безкомпромисно и към полицаите, които

сами си искат пари

и се държат арогантно.

„Откакто поех поста, хванахме наш служител, който беше взел 10 лева и той вече не работи при нас. Мога да кажа, че от няколко месеца не сме имали нито една жалба срещу полицаи от КАТ-София”, каза още Милчев.

Преди да стартира операцията по залавянето на шофьори с рушвети, всички катаджии са минали обучение. Главният дознател от Икономическа полиция в СДВР Чавдар Георгиев им обяснил как точно да действат при даване на пари. Първият изгорял шофьор бил нарушител, който бил спипан от служители на „Паркинги и гаражи” за неправилно паркиране.

Водачът, предложил 10 лева

за да не получи глоба, но останал крайно изненадан, когато вместо да му оправят нарушението, му връчили да подпише заповед за арест.

На следващия 2-и ноември били прибрани на топло още двама рушветчии. Единият бил хванат на бул. „Симеоновско шосе”, че кара без колан и изтекъл акт, за което предложил 20 лева. Часове по-късно водач бил спрян на кръстовищата на бул. „Васил Левски” и ул. „Граф Игнатиев”, защото кара без включени светлини. За подобно нарушение полицаите смятали да му съставят фиш за 10 лева, но той им предложил толкова под формата на рушвет и се наложило да го отведат в ареста на най-близкото районно. Четвъртият арестант бил таксиджия, който също карал без фарове и мислел да мине с 10 лева подкуп.

„Веднага след като го хванахме, новината се разпространи сред шофьорите на таксита и те започнаха да карат примерно”, разказа шефът на КАТ.

От Пътна полиция увериха, че ще бъдат също толкова безкомпромисни и към катаджии, които сами си поискат пари. Богдан Милчев призова всеки водач да подава сигнали за подобно поведение на телефон 112.

Според главния дознател от Икономическа полиция Чавдар Георгиев най-добре е шофьорът да не дава никакви пари, защото

това е престъпление

по смисъла на закона. Добре е след като на нарушителя бъдат поискани пари, той да отиде до колата уж да си вземе документите и оттам да се обади на тел. 112 и да съобщи номера на патрулката и мястото, където е спрян. Оттам сигналът веднага ще бъде препратен до дежурната на КАТ, откъдето ще уведомят началника и ще бъде изпратен екип на място, който да започне разследване.

„Ще пристигнем веднага, защото имаме готовност да реагираме денонощно на подобни сигнали”, обясни от своя страна Чавдар Георгиев. Ако водачът бъде спрян от пеши патрул, който се опита да го рекетира, достатъчно ще бъде само да се съобщи мястото, където се разиграва случката. По разстановката ще се установи кой патрул е покривал тази територия, защото практиката показва, че когато прибират рушвети, униформените не се представят. От КАТ посочиха, че полицаите нямат право да провокират водачите към даване на пари.