С около 40 процента е намалял броят на специалистите по здравни грижи в болниците у нас през последните 15 години. Тази тенденция беше очертана по време на Национална среща на медицинските сестри, която се проведе днес в София.

От съсловната организация на тези професионалисти припомниха исканията си към държавата да разработи система за планиране на нужните кадри, за привличане на желаещи да упражняват тези професии, за устойчиво нарастване на заплащането спрямо придобитите знания и умения.

Предлагат промени в Закона за здравното осигуряване

Все още няма приет медицински стандарт по здравни грижи, който би следвало да определя параметрите за качествена грижа за пациентите. Това обясни Мариана Колева, главна медицинска сестра в столичната университетска болница "Света Анна". Към момента в лечебното заведение работят 340 специалисти по здравни грижи – сестри, акушерки, лаборанти, лекарски асистенти. Една трета са в пенсионна възраст.

Много повече медицински сестри напускат системата, отколкото започват да се обучават, разказа д-р Ивелина Георгиева, заместник-директор на лечебното заведение. 

istock
istock

По данни на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи към края на миналата година у нас работят близо 24 хиляди медицински сестри, малко над 4000 акушерки, около 2000 фелдшери.

Къде да потърсим лекар, ако сме на почивка

Най-новата професия - на лекарския асистент - е с най-малка средна възраст – 32 години. Председателят на асоциацията Милка Василева наблегна върху значението на медицинските сестри за безопасността на пациентите, като цитира данни от проучване на Международния съвет на медицинските сестри.

Д-р Георгиева отправи следното послание"

"Обществото да направи тази професия престижна, за да има по-голям интерес към нея".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase