След като стана ясно, че услугите в много от частните клиники по черноморските курорти са по-скъпи от частните клиники в големите градове и държавните болници, то недоволни от високите цени на лекарствата има и за някои аптеки. 

Конкуренцията от аптеки в курорта "Слънчев бряг" се оказва е голяма. Аптека има на почти всеки ъгъл, почти на няколко метра една от други. На места надценката е само със стотинки, сравнено с цените в Бургас например. Но на други - два или три пъти от цените в големите градове, информира NOVA NEWS.

"Това е продиктувано от сезонния характер, от наемите които трябва да платят обектите, които отварят само за няколко месеца, и съответно от инфлацията. Абсолютно очакван ръст на поскъпване, нищо драматично и в никакъв случай два пъти или три пъти по-високи", заяви хотелиерът Елена Андонова.

Нова наредба въвежда ограничения за изписване на лекарства чрез е-рецепта

Проверяваме един и същ лекарствен продукт на няколко места. Тук е 13 лева. Тук същият продукт е 10 лева и 15 стотинки, колкото и в големите градове. В друга аптека е 15 лева и 30 стотинки. Фармацевтите уточняват че с лека надценка са болкоуспокояващите, някои сиропи за кашлица и санитарните материали.

"Ако отидете в един склад вие ще видите че те непрекъснато ни предупреждават че от нова дата е на нова цена. Заявете сега защото от първо число или 15-то число е не 1-2 % а 7-10-15. Просто те увеличенията си вървят", обясни Румяна Христова - управител на аптека.

В аптечната мрежа липсват много антибиотици, а разликата от 4-5 до 10 лева за лекарствен продукт не се оказва от значение за чуждестранните туристи, но е от значение за украинските бежанци които са на държавна издръжка.

istock
istock

Купуваме произволно избран хомеопатичен лекарствен продукт. Тук той струва 15 лева. Това лекарство в Бургас може да бъде открито за 10 лева, а в Кранево, Варненска област там струва 30 лева.

Експерти напомнят, че у нас има регулация но държавата е въвела само рамка на минималната цена на лекарствата.

"За съжаление всеки търговец обаче може да определя максималната цена на един продукт и от това идва драстичната понякога разлика на един и същ лекарствен препарат в различните аптеки. От което и най-често се жалват българските граждани", заяви Мария Петрова.

Тя може да констатира нарушения и да наложи санкции, само ако те са основателни.

Само електронна рецепта за антибиотици и лекарства за диабет

"Гражданите не са запознати с факта че понякога дори Здравната каса заплаща процентно съдържание от цената на лекарството и се налага те да доплащат. Или ако медикаментът е заменен с друг, който е по-скъп, няма как лекарства, които имат сходен или понякога еднакъв ефект, при различните търговци да бъдат на абсолютно идентична цена. Това също става повод за оплакване, но за съжаление неоснователно", каза още тя.

И не на последно място от НАП напомнят, че каквито и да са цените, решим ли да купуваме, трябва да изискваме касов бон. А ако не искаме да купуваме скъпи лекарства, то просто да се запасим на път за морето със собствена аптечка.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg