Парламентът прие на първо четене актуализацията на бюджета на Здравната каса.

С изменението се дава възможност до 75 млн. лева да бъдат разплатени на болниците за стари задължения за 2015 г. и 2016 г.

С актуализацията се създава правна възможност неразплатени дейности за болнична медицинска помощ, извън утвърдените месечни стойности за минали периоди, да бъдат изплащани при неусвояване на средства по бюджета на Здравната каса за тази година.

Кой ще плаща PCR тестовете на ученици и родители

От ДПС обявиха, че ще подкрепят предложението, но запитаха управляващите защо точно сега се решили да го направят.

"Дали причината е в множеството съдебни дела, които лечебните заведения заведоха? Или заради неистовото желание да се харесате на хората, които протестират, да се борите за любовта на съсловието. Това е вероятно да е истинската причина", каза д-р Нигяр Джафер.

istock
istock

По думите й днешното решение е опит по извънсъдебен път да се постигне споразумение и да се избегне плащането на съдебни разноски.

720 лева е най-ниската заплата на медицинска сестра у нас

"Парите за здравноосигуряване са за това да се плащат медицински дейности, а не съдебни дела", отсече Джафер и бе категорична, че лимитите трябва да отпаднат.

Проф. Георги Михайлов от БСП също заподозря, че това се прави, само за да се намали напрежението и че не е навременно държавническо решение. Според него тези 75 млн. няма да отидат за болниците, а към кредиторите, защото задълженията на болниците са големи.

Лъчезар Иванов от ГЕРБ не се съгласи, че това е политика на парче и посочи, че с това изменение ще бъдат покрити почти половината от задълженията към болниците, които не са разплатени. 

istock
istock

Калин Поповски от "Обединени патриоти" определи предложението като "глътка въздух за болниците".

Осигуриха парите за 30% по-високи заплати на хората на първа линия срещу COVID-19


Промените в бюджета на НЗОК дават възможност при неусвояване на бюджетните средства за тази година същите да могат да се използват за плащания на надлимитна дейност, обясни управителят на НЗОК Петко Салчев:

"С проекта на Закон за допълнение и изменение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса ще се даде правно основание при неусвояване на бюджетните средства за 2020 година за болнична помощ, да бъдат използвани за плащане към изпълнителите на болнична помощ за минал период, които НЗОК е установила по съответния ред".

За 2015 г. Касата има задължения в размер на над 50 милиона лева, а за 2016 г. - те са 26 милиона лева.
 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg