Няма да има прошка за хората, които не носят маска в закрити пространства. Това заяви по време на извънреден брифинг в Министерския съвет здравният министър Кирил Ананиев, предаде БГНЕС.

Ананиев каза, че същото ще важи и за депутатите, за които журналист сигнализира, че не спазват дистанция и са без маска в пленарната зала. Ананиев увери, че ще бъдат проведени разговори да се създадат възможности за спазване на заповедта му.

„Санкции ще има за всички, които нарушават заповедта“, беше категоричен той.

Глобяват ако имаш маска, но не я носиш

Министърът припомни, че в заведенията масите трябва да са на отстояние, а на една маса могат да се събират до 4 души и по своя преценка да решават дали да носят маска или не.

„Персоналът в заведенията задължително трябва да са с маска или шлем“, припомни Ананиев.

По отношение на това дали детските градини трябва да бъдат затворени и да се върнат някои от старите мерки, министърът коментира, че на този етап не вижда такава причина.

istock
istock

„Нямаме притеснителни данни за случаи в детските градини“, заяви той.

Попитан каква е позицията му по отношение на провеждането на абитуриентските балове, отговорът дойде от държавния здравен инспектор Ангел Кунчев, който се присъедини към призива на образователното министерство от вчера те да бъдат отложени за след края на извънредната епидемиччна обстановка, която днес беше удължена до 15 юли.

Глоби от 300 лв. до 1000 лв. при липса на маска в автобуса

„Независимо от характера на едно събитие, ако разстоянието е малко и хората са без предпазни средства това увеличава риска от заразяване. Рискът не е за децата, които ще се съберат, а за близките им“, поясни Кунчев и добави, че ако някъде се провеждат такива мероприятия, то нека хората спазват дистанция.

От своя страна Кирил Ананиев обяви, че предстои среща с образователния министър, на която ще обсъдят темата.

БГНЕС
БГНЕС

Стана ясно още, че никой не може да даде категоричен отговор на въпроса дали заразността на коронавируса е намаляла или не. По същия начин стоят нещата и по отношение на излязлата вчера информация, че организмът произвежда антитела срещу вируса за срок до 3 месеца.

Попитан дали ще бъдат глобени българите завърнали се от германската кланица, в която пламна заразата, доц. Кунчев каза, че ще положат усилия да открият всички завърнали се от там.

Германия не е от страните, за които прилагаме карантина и това донякъде затруднява откриването на хората, дошли от там. Няма да има санкции за тях. Това че се връщат от Германия не е нарушение“, подчерта здравният инспектор.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg