Здравният министър Костадин Ангелов каза, че е рано да се говори за отваряне на всичко. 

„Разговаряхме с премиера и на база числата, с които разполагаме, имаме готовност да отворим детските градини и яслите. Това ще бъде първата мярка и ние сме готови да я въведем още от понеделник”обясни Ангелов.

Той даде брифинг след среща на директорите на РЗИ-тата и останалите здравни експерти, които сформират новия оперативен щаб по ваксинацията за Националния план за разпространение на медикаментите.

"Необходимите хладилници за посрещане на първата доставка на ваксини са налични. Докрая на годината ще бъдат сключени договорите за доставка на хладилниците, в началото на следващата те ще бъдат доставени", каза още той.

Бойко Борисов: На 21 декември отваряме всичко

Проф. Ангелов допълни, че всички помещения, в които хладилниците ще се поставят, ще бъдат пригодени там, където е необходимо, за да влязат тези хладилници.

istock
istock

"В Бургас правят ремонт на помещението от петък. Вече са готови да го поемат. Навсякъде във всички РЗИ-та ще има фризери, където да бъдат разположени. Отделни малки хладилници, които да съхраняват ваксината, ще бъдат разположени в мобилните екипи“, допълни още министърът.

След срещата си с директорите на шестте РЗИ-та, отговарящи за организацията по ваксинирането, той коментира, че те са се разбрали как ще действат занапред.

"Тяхната задача е до четвъртък да изготвят списъците със желаещите медици, които са на първа линия, след това да изработят заедно с останалите директори на РЗИ, за които те отговарят да направят ясна логистика на необходимостта от мобилни екипи и бройката. В понеделник ще се съберем отново, за да отчетем всички специфики на всички райони. Във всеки район имаме специфики, които са различни“, каза още Ангелов.

Приеха плана за ваксиниране срещу COVID-19 у нас

След като днес стана в изявление на президента, че изборите ще се проведат на 28 март, здравният министър коментира, че ще бъдат изработени всички изисквания за спазване на противоепидемичните мерки.

"Повече от два месеца работи екип и от Министерство на здравеопазването под ръководството на вицепремиера Дончев. Този екип има задачата да изработи именно цялата логистика на провеждането на изборите.

Те ще се проведат в указаната дата от президента. Ние ще изработим всички изисквания за спазване на противоепидемичните мерки. обсъждат се всички възможни варианти", каза още здравният министър.

Във връзка със сигналите за струпване на хора в големите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg