Кривата на нарастване и спадане на антителата е съвсем нормална. Има такава крива. Антителата спадат, но това не значи, че няма имунитет. Това заяви в "Денят започва" вирусологът проф. Радка Аргирова.
 

Не се ваксинираме - това според нея е причината да сме първи по смъртност и последни по ваксинация. По думите ѝ досега трябваше поне 50% от населението да е получило и двете дози ваксини.
 
Тя допълни, че е направила справка в болница "Токуда". За един ден от 40 души, преминали през спешното отделение с оплаквания, възможни при ковид, само един е ваксиниран.
 
"Ваксините помагат, абсолютно помагат, засега помагат и при всичките тези нови мутанти и варианти тези ваксини са ефективни. Това е истината", категорична беше проф. Аргирова.

Кога се поставя трета доза от ваксината срещу COVID-19

Тя обясни, че третата доза е препоръчителна на първо място за възрастните хора над 65 години, но не за всички, защото при тези възрастни се наблюдава избледняване на имунитета - много по-бавно се образуват антитела след ваксинация и е по-дълъг периодът, докато те се формират.
 

istock
istock

Втората група, които е добре да си поставят трета доза според нея, са хора, които страдат от някакво заболяване, при които има намалена функция на имунната система - трансплантирани, хора на лечение по повод онкологично заболяване, хора с автоимунни тежки заболявания и др.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg