Отпада индивидуалната оценка само за финансовата подкрепа. Но тя е разписана в Закона за хората с увреждания и се определя на базата на вида и степента на увреждане. 

Това каза пред БГНЕС председателят на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия Веска Събева в отговор на твърдения, че отпада като цяло този вид оценка. Повод за повдигането на темата е фактът, че от вчера промените в Закона са качени за обществено обсъждане.

Вижте докога ще важат решенията за ТЕЛК

Събева каза, че подпомагането се определя на базата в коя от петте групи попада човек и финансовата подкрепа, извън пенсията, варира от 27 лв. и стига до над 200 лв., като размерът й се определя на базата на процент от линията на бедност в страната.

„Индивидуалната оценка по Закона за личната помощ си остава. За влизането в услуга – също се прави индивидуална оценка, както и за закупуване на автомобил. Тя се прави от Агенция „Социално подпомагане““, уточнява Събева.

istock
istock

От думите й стана ясно още, че отпада и възможността човек да прави самооценка на възможностите си.

„Тя щеше да създаде много колизии между социалния работник и човека, който прави самооценка“, заяви тя и уточни, че всички съществуващи до момента положения остават в сила.

Искат ндивидуалната оценка на инвалидите да отпадне

Веска Събева обяви още, че отпада и идеята Агенцията за хора с увреждания, която предстои да стане държавна, да прави индивидуална оценка на потребностите.

„Записано е в закона, че ще стане държавна, само че се отлага за 2021/2022 г. Дотогава трябва да се разпише всичко за тази агенция и 2022 г. да влезе окончателно в сила. В момента агенцията е изпълнителна, а тогава ще стане държавна и ще има функцията да координира политики“, обясни Събева.

Тя коментира още, че е против индивидуалната оценка на потребностите да се прави от Агенцията за хора с увреждания, защото няма как този, който прави политиките да ги изпълнява и контролира. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg