Националното сдружение на общините в Република България подкрепя идеята за изграждане на мобилни манипулационни на територията на страната, но само при ясно разписани правила на всички звена в здравната система по обслужването и финансирането им.

Това се казва в становище на НСОРБ по промените в Закона за здравето, които предвиждат да се създадат специализирани здравни автомобили, които да обслужват отдалечени региони у нас.

По данни на сдружението в България има 5257 населени места, от които 257 града и 5000 лева към края на 2020 г. Общопрактикуващи лекари има регистрирани в 239 града и в едва 627 села. На непълен график лични лекари има в още 9 града и в 491 села.

Във всички останали 929 малки града и 3882 села, в които живеят 800 000 души или 12% от населението на България, няма осигурен достъп до първична медицинска помощ. От тях 2142 населени места са с население над 100 души, а 104 – с над 1000 души, посочват от НСОРБ.

През 2021 г. средната осигуреност с лични лекари в страната е един на 1711 здравноосигурени лица. В сравнение с 2020 г. осигуреността се увеличава минимално с 1,69%, когато 1 лекар е обслужвал 1741 пациенти.

Предлагат мобилни кабинети да правят прегледи

Данните на сдружението показват концентрация на лекарите в урбанизираните райони с по-висока икономическа активност и с медицински университети, докато в отдалечените селски райони и малки градове изпитват недостиг, а лекарите са натоварени. Като цяло достъпът до първична медицинска помощ в градските и селските райони се различава съществено, допълват от сдружението на общините.

istock
istock

От там обаче поставят редица въпроси като при кадровата криза в здравеопазването откъде ще се осигурят необходимите медицински специалисти за мобилните манипулационни.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg