В първия ден от отварянето на големите търговски центрове проверка на Столичната здравна инспекция не установи нарушения в един от моловете в града, съобщава БНР.

В проверените магазини имаше поставени дезинфектанти и табели, с които клиентите се приканват да влязат в търговския обект с правилно поставена маска на лицето.

Широко отворени врати, сериозни намаления и указателни табели за носене на предпазни маски посрещнаха клиентите и проверяващите здравни инспектори в един от столичните молове. В нито един от магазините не бе установено струпване на клиенти.

Какви мерки ще трябва да спазваме в молове и фитнеси

Единствено на един от служителите в търговски обект бе направена забележка да си постави маската, макар и той да имаше свое обяснение за липсата й:

"Бях с кафе в ръка. Как да пия кафето?".

Този случай не повлия на крайното заключение на проверяващите.

istock
istock


"Всички бяха с поставени правилно маски на лицата, без шлемове, без шалове, както е по заповедта. Не установихме лица под 18-годишна възраст без придружители. Имаше поставени дезинфектанти на входовете на обектите. Спазваше се дистанция. Към момента не сме установили нарушения", посочи Весела Крумова от РЗИ – София.

Моловете се изпразват

Какво би се случило, ако в един магазин се установи клиент без маска:

"Глобяваме управителите на обектите, собственици, търговци, може и човека без маска, но това е малко по-трудно, като се случва обикновено с полиция", каза г-жа Крумова.

И още една устна препоръка към мола – по-често да се чуват съобщенията, в които се припомнят най-важните противоепидемични мерки. Така, ако някой клиент от разсеяност е забравил да постави маска на лицето си, бързо ще поправи тази грешка.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg