Слънцето и водата са врагове на коронавируса, морето е безопасно.

Това каза директорът на Центъра за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Според него разумният човек не се събира на закрито, не контактува, не целува и прегръща приятелите си, които не е виждал по време на карантината.

Проф. Кантарджиев препоръча да се спазват трите Д-та – дезинфекция, дисциплина и дистанция.
 
„Спазването на мерки да не се събират много хора на закрито и при пряк контакт да се ползват маски, също така дезинфекцията и миенето, ще помогнат на високата температура, сухия въздух и слънцето да унищожим вируса и да спрем разпространението му, така че есента да се пазим само от внос.

Морето, когато не се въвираме много хора на затворени пространства, е безопасно. Няма страшно да се заразим, освен ако не се съберем 30 души дълго време на място без движение на въздуха.

istock
istock

За да се зарази човек, трябва да е в контакт с болен човек повече от половин час, на по-малко от 1,5 метра разстояние“, обясни той.

Нови правила в хотелите в Турция

Проф. Тодор Кантарджиев каза още, че коронавирусът е намалил своята вирулентност и заболяванията вече не са толкова тежки. Той припомни, че пикът на заразата беше третата част на април. Според него няма да се допусне друг пик.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg