По смъртност минаваме едно място назад, сега България е на 9 място по смъртност сред европейските страни и на 4 място на Балканите.

Това заяви доц. Ангел Кунчев, предаде БГНЕС.

Доц. Кунчев уточни, че когато говорим за ЕС става дума за 31 страни плюс европейското икономическо пространство.

Ангелов: Засилваме денонощния контрол по спазване на мерките

По заболеваемост от коронавирус ние сме на 21 място сред европейските страни и на 4 място на Балканския полуостров, каза той.

Продължава изместването от зелената към червената зона на картата на разпространение на коронавирус в България. Само една област е останала със заболеваемост 20 на 100 000 – Видинска. По-голямата част от областите преминаха в оранжевата /14 области/ и в червената /6 области – Търговище, Габрово, Шумен, София-град, Благоевград, Сливен/.

istock
istock

„Най-вероятно като краткосрочна прогноза може да се каже, че този процес ще продължи и по-голямата част от областите в оранжевата зона ще попаднат следващата седмица в червената. Териториално не могат да се хванат закономерности. Там където има по-сериозни епидемични взривове, дали ще са в заводи, домове за социални грижи, заведения, заболеваемостта се повишава и след взимането на мерки започва да намалява“, обясни д-р Кунчев.

Личните лекари ще дават направление за PCR тест

Той посочи, че 1727 медици са засегнати от опасния вирус, от тях на домашно лечение са 513 , активните случаи са 590, в лечебни заведения 74.

„Този показател макар и не твърде висок в сравнение с европейските заради нашите много лимитирани възможности като кадри оказва по-силно вредно влияние върху дейността на лечебните заведения. На нас и без това не ни достигат хора, а когато има и такива поставени под карантина, ситуацията допълнително се отежнява“, подчерта д-р Кунчев.

istock
istock

Той даде и разяснение за маските, къде най-често те трябва да бъдат носени.

С маски на открито от днес - къде и как

„Това са пазари, тържища, закрити пазари, спирки на градския транспорт, банки, площади и открити пространства, магазини, административни сгради, провеждане на групови дейности на открити. С две думи, ако трябва да обобщим – ключовото тук е отстоянието. Естествено е, че ако ходите по улицата сам, не трябва да носите маска. Естествено е, че ако се разхождате в парка, няма да носите маска. Естествено, че ако разхождате кучето, или карате колело, няма да носите маска. Маската се слага, за да се предпазим, ако има човек по-близо от 1,5 м. Спазено ли е това няма нужда от маска. Не е ли спазено трябва да има“, обясни д-р Кунчев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg