Да събереш 222 000 лв. за 8 часа - това направиха три жени, събрали недостигащата сума за респиратори в УМБАЛ "Александровска".

Болницата поръча 15-те апарата, които бизнесменът Ивайло Пенчев беше готов да купи, но под условие негови служители и техни близки да ги използват с приоритет при нужда. Болницата отказа дарението, но респираторите останаха поръчани, разказва NOVA.

Възмутени от постъпката и обезпокоени за пациентите, Сибина, Кръстина и Десислава се заемат със събирането на липсващата сума и успяват да я набавят само за 8 часа

Даренията в кампанията "България за България" са между 5 евро и хиляди левове.

Болница отказа дарение от над 200 000 лева
 

"Всички знаем, че темата беше мащабно дискутирана. Това помогна изключително много. Ние идентифицирахме проблема, дефинирахме го ясно и точно и дадохме ясно послание на хората, че ситуацията е наистина спешна. Те откликнаха изключително бързо и ние бяхме много впечатлени от това, което се случва в платформата, как тази сума главоломно расте", разказва тя.

istock
istock

18 хил. лв. дарения за болниците само за ден

Дарителите са над 1500. Зад каузата застават всякакви хора и компании.

Има дарения от 5 до 3 000 евро. В кампанията се включват и двама кооперативни дарители. Всеки е купил по един респираторен апарат.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg