Българите доплащат най-много за лекарства, показва международно медицинско изследване. Според данните по този показател страната ни се доближава до процентите в третия свят.

Проблемът с доплащането за лекарства се оказва еднакъв както за тези, които плащат здравни вноски, така и за онези, които не се осигуряват.

Почти винаги и едните и другите доплащат в аптеката.

Частните болници искат НЗОК да плаща директно на производителя за лекарства

Заради доплащането доста пациенти сами решават да си спестят посещението при лекар, който да изпише медикаменти по Здравната каса.

„Всъщност НЗОК плаща на 100 процента само лекарствата за 3 - 4 болести. Всички останали или ги доплащат, или си го купуват без Касата”, казва д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.

istock
istock

„Има и много лекарства, като такива за високо кръвно налягане, например, които се купуват масово на свободна продажба. Просто, защото реимбурсацията им е много малка и хората не им се занимава да се редят, да чакат, да им ги изпишат”, коментира Николай Костов, който има верига от аптеки пред NOVA.

Здравното министерство иска НАП да провери болници и търговци на лекарства

Собствениците на такива отчитат още, че приходите от лекарства на свободна продажба са два пъти повече от тези, които се поемат от Касата. Именно този факт е една от причините работещите българи да плащат здравни вноски без желание, твърдят експертите. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg