Над седем тона лични предпазни средства бяха успешно доставени в България благодарение на пилотна транспорта операция на Европейския съюз, съобщиха от Представителството на ЕК у нас.

Товарът съдържа над 500 000 защитни маски, закупени от България, като транспортните разходи са покрити от бюджета на Съюза.

Инструментът за спешна подкрепа помага за доставянето на жизненоважно медицинско оборудване там, където то е необходимо, и също така помага на държавите членки да транспортират медицински персонал или да приемат пациенти от други държави членки, засвидетелствайки по този начин европейска солидарност.

Маската остава задължителна в болници, градски транспорт и аптеки

След успешното доставяне до България на предпазни средства през следващите седмици ще бъдат предприети други операции, е заявил комисарят, отговарящ за управлението при кризи, Янез Ленарчич, цитиран в съобщението.

istock
istock

Държавите от Европейския съюз вече могат да кандидатстват за допълнително финансиране чрез Инструмента за спешна подкрепа за транспортирането на стоки от първа необходимост, медицински екипи и пациенти, засегнати от коронавируса.

Това финансиране допълва подкрепата, която вече е осигурена чрез Механизма на ЕС за гражданска защита, и доставките на предпазни средства, осъществявани чрез rescEU.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg