Не трябва да се сваля бдителността, въпреки добрите тенденции. На двуседмична база по брой на заразени на 100 хиляди души, ние имаме намаление с около 40% по-малко, на едноседмична база 25%. Актуалното число към днес е 407 на 100 хил. души. Има стръмно спадане, но то няма да бъде до безкрайност, най-вероятно до другата  седмица. Това каза генерал Венцислав Мутафчийски по време на брифинг в Министерски съвет.
 
"Починали на 100 хиляди се пречупи пика и сега смъртността е 22,6 на 100 хил, намаление на едноседмична база е с 3%, а на двуседмична с 5%. Задържането в интензивините клиники е особено тревожно. В лечебните заведения не особено отчелитво е спадането. От 13.04. където сме имали 9 970, сега имаме 8435 хоспитилизрани", каза той.
 
"Като казах другата седмица имам предвид, че ако спада още заболеваемостта, другата седмица може да посрещнем покачване с доста пълни болници, те едва ли ще се изпразнят. При миналото покачване имахме резерв от легла повече от 80%. Предишното покачване започхаме с по-малко от 30% заети легла. Не трябва да се пренебрегва, защото здравната система може да бъде пренатоварена за много по-кратък период", поясни Мутафчийски.
 
"С празниците бдителността трябва да е много повишена. Нищо не е свършило. С летния сезон в цялото южно полукълбо пандемията се развиваше със сериозни размери. Не трябва да се успокояваме, че идва лятото. Миналото лято имахме доста сериозни скокове в заболяемостта. Надеждата е във ваксината, което е безспорно", допълни той.
 
"Следя няколко държави като Нова Зеландия, Австралия, Сингапур и Тайван. Те се борят за ковид 0, наложиха го и не допуснаха разпространение в страните си, това е една правилна тактика. Но това е пропусната възможност, а новите са ваксинации - както прави Израел", каза ген. Мутафчийски.
 

БТА
БТА

Онзи ден Великобритания имаше 4 починали, а ние 200. Те имат десетки ваксинирани. В Израел има нула заразени и нула нови смъртни случаи. Това е достатъчен аргумент за ползата от ваксинация, посочи той.

Кога ще постигнем колективен имунитет в България

Постигнахме го. България излезе от третата вълна от COVID-19. Много скоро България ще се превърне в пример за постигане на резултати с разумни и последователни действия. Това съобщи здравният министър в оставка Костадин Ангелов.

"Няма нито една червена зона", каза Ангелов и благодари първо на българския народ, че спазва мерките. "За да удържим постигнатото трябва да продължим и да запазим темпа на ваксинация, който през месец май може да достигне 50 000 на ден. Трябва да продължи спазването на противоепидемичните мерки. Носенето на маски, спазването на дистанция. Тази победа е крехка, тази победа се дължи на усилията на всички български лекари, сестри, санитари", коментира още Ангелов и добави, че още месец-два трябва да продължим да спазвам мерките. 

МС
МС

14 място в ЕС и пето място на Балканския полуостров заема България по отношение на заразяване с COVID-19. Второ място заемаме в ЕС и трето място на Балканите по отношение на смъртност, съобщи доц. Ангел Кунчев. 
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg