Реалистичният сценарий за постигане на колективен имунитет в България е към края на октомври. Това каза в интервю за БНР д-р Стоян Монев, който работи в болница в Германия.

Можем с ваксина да изградим по-добър и по-траен стаден имунитет, посочи той.

Като че ли, комуникационно погледнато, ваксината на „Астра Зенека“ е неспасяема, коментира д-р Монев. По думите му има "стотици пъти по-добри данни на хората, които се ваксинират с „Астра Зенека“, но числата не работят, защото хората реагират емоционално.

Ангелов: Справяме се с третата вълна на коронавируса

„Към момента все още не сме забелязали ваксините на „Астра Зенека“ да залежават. Има предпочитание към другите ваксини сред младите хора“, разказа д-р Монев за случващото се в Германия.

istock
istock

След 150-200 случая на 100 хиляди ситуацията е изпусната от контрол, отбеляза Стоян Монев относно управлението на здравната криза в България. Ситуацията не е под контрол, а закриването на щаба не е добра мярка, смята той.

„Няма да успеем да се справим с тази вълна на пандемията само с ваксинация. Единствено санитарните и хигиенните мерки могат да пречупят тази вълна“, допълни Монев, според когото топлото време няма да реши проблема.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg