Лекарите ще могат да издават рецепти както електронно, така и на хартия, предвижда Проект на Наредба за допълнение на Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, предложена за обществено обсъждане от новия здравен министър Стойчо Кацаров.
 
„От една страна целта на предложения проект е да се даде възможност на всички медицински специалисти да предписват лекарствени продукти на рецептурни бланки с бял цвят както електронно, така и на хартиен носител.

С предложената алтернатива ще се  осигури  и  гарантира  пълния  достъп  на  населението  до  лекарствени  продукти, включително продължаване на възможността за предписване на лекарствени продукти при домашни посещения на пациенти от лекари“, обяснява в мотивите здравният министър.

Отлагат изцяло електронните рецепти с месец

Припомняме, че досега наредбата предвиждаше хартиените рецепти да не важат след 1 юни 2021 година.
 
Във връзка с направено предложение от Българския лекарски съюз, касаещо създаване  на  паралелна  възможност  лекарствените  продукти, предписвани  на обикновена бяла рецепта, да могат да се издават както електронно, така и на хартиен носител, се обуславя необходимост от предоставяне на алтернативни възможности при предписване  на  такива  лекарствени  продукти.

istock
istock

Основни  затруднения  срещат медицинските  специалисти,  които  нямат  сключен  договор  с  Националната здравноосигурителна каса и на които се налага да извършат допълнителни разходи по внедряване на медицински софтуер за предписване на лекарствени продукти, както и лекари,  работещи  в  лечебни  заведения  за  болнична  помощ,  които  предписват лекарствени продукти на рецептурна бланка с бял цвят на хоспитализирани пациенти в съответното лечебно заведение, аргументира се министър Кацаров.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg