Д-р Чавдар Ботев е специалист по трансфузионна хематология, един от учредителите на Сдружението за лечение с реконвалесцентна плазма. Експертът даде интервю за kmeta.bg, в което разкрива подробности за ползите от „Ивермектин“ и в кой стадии на болестта е най-ефикасно. 

- Д-р Ботев, ползите от лекарството „Ивермектин“ в борбата срещу COVID-19  беше обект на изслушване в Сената в САЩ. У нас за него се заговори през лятото. В колко държави се прилага това лекарство и решава ли то проблема с тежкото протичане на болестта?

Ползите от лекарството „Ивермектин“, за което говори пред Сената известният лекар Пиер Кори. В САЩ идеята на дебата беше да се направи структура, която да промени предназначението на лекарството. И аз съм сигурен, че това ще стане на по-късен етап, защото сега има проблем. Богатите хора са инвестирали във ваксини и скъпи лекарства и няма да позволят да си загубят средствата, като се признае един значително по-достъпен продукт.

Учен от БАН: Лекарствата срещу COVID-19 спасяват животи и стават все по-добри

На 7 декември т.г. излязоха данни от Аржентина, че ивермектинът е взиман контролно от 800 души лекари на първа линия. От тях няма нито един, който да се е разболял от COVID-19. Профилактично такова лекарство е давано на хора, които са в съжителство с болни от COVID-19. Ако единият се разболее, на другия се дава „Ивермектин“. Само 7% са се разболели много леко, защото те вече са били заразени, когато са започнали да го приемат. В ранните стадии ефектът от това лекарство е фантастичен. Аз съм давал това лекарство у нас на 300 човека в първите пет дни на заразата с вируса. Тогава то се пие два пъти на ден. Приемът на това лекарство намалява смъртността при тежките случаи от 80 на 40%.

istock
istock

- В кой стадий от болестта е най-ефикасно?

Дава се във всички стадии, но ако хората го използват профилактично и го приемат правилно, няма да имат никакъв проблем. По отношение на лекарството трябва да се подчертае, че то е разработено от сериозна фирма и се използва във всички ветеринарни сфери, защото спасява животни. Пригодено е за хора, пили са го 4 млрд. души в света и е едно от най-безопасните лекарства. Досега е давано не срещу  COVID-19 и на деца с краста, като едното е било бебе на 1 месец. Страничният ефект при тях е бил лека диария, която се проявила в 2% от случаите. Лекарството „Ивермектин“ се дава в много държави от Латинска Америка, Африка, както и в Израел, където има добро разузнаване. Те го използват и си решиха проблема. Може да се каже, че се употребява по целия свят. У нас за ползите от него говорят водещи лекари като проф. Иво Петров, както и други, но опозицията срещу този медикамент идва главно от фирмите, които предлагат по-скъпите лекарства. Те обаче не могат да спрат този процес на търсене, защото има ветеринарен продукт, който струва жълти стотинки, супер качествен е и е произведен в Холандия. С него се лекуват срещу коронавируса, както вече казах, най-вече в Латинска Америка.  Това лекарство се прави от бактерии, които съществуват от милиарди години и са съвместими с човека. Една от причините част от хората по света да не боледуват от  COVID-19 е, че имат тази бактерия в червата си, тя да прави лекарството и те са защитени. Бактерията не убива вируси, а блокира един белтък, който се използва, за да влязат вирусите в клетката. Децата затова не боледуват, защото нямат рецептори, с които вирусите да се свързват и да вкарват този белтък в клетката. Тази бактерия парализира паразитите. Въпрос на политическо желание е този продукт да бъде разрешен у нас за лекарствена употреба. И ние се борим това да се случи. В СЗО „Ивермектин“ се води като едно от най-значимите лекарства, а ние дори не сме го регистрирали в България. Научно-изследователската аптека в София, която го предлага, е по друг режим и има право да го продава.

Как ще купуваме лекарства с електронни рецепти

- Колко души у нас приемат профилактично това лекарство?

- Аз го пия, както и много хора в страната. Когато се приема профилактично, цялата епидемия ще спре и то няма да има никакъв страничен ефект, който да вреди. Даже напротив -  ефектът ще е положителен. Ще се унищожат паразитите в организма, защото всеки от нас може да има такива.  

istock
istock

- Може ли да се купи това лекарство у нас или трябва хората да си организират "здравни екскурзии" до други страни?

- Има една аптека в София, която е научно-изследователска и е към Министерството на здравеопазването. Там може да си го купите с рецепта. Има области в България, които си закупиха това лекарство, дадоха го на болниците си, уведомяват хората за него и там смъртните случаи от COVID-19 спряха. От тази аптека се поддържат близо 60 000 души у нас.

- Защо тези данни не са огласяват официално?

- Предполагам, че причината е, както вече казах, е комплексна. Има световни икономически интереси, за които е важно да се лансират по-скъпите лекарства. Но тези сметки вече са объркани, защото много страни прилагат това лекарство и си оправят проблемите. Важно е да се каже, че аз поддържам ваксините и ще се ваксинирам, но ще го направя след месец-два, когато се очаква да се появят по-хубавите, защото при част от тези, за които сега активно се говори, не са ясни страничните ефекти. Не може да се подписват декларации, че фирмите не носят отговорност за такива странични ефекти.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg