В света не спират тестовете на лекарства, които дават резултат в борбата с COVID-19.

През юли т.г. директорът на Българската агенция по лекарствата Богдан Кирилов съобщи, че антипаразитното лекарство „Ивермектин“ дава резултати при лечението на болни от коронавирус в девет болници у нас.

Така коментира пред Kmeta.bg новините около медикаментите, които учените усъвършенстват в борбата с COVID -19, Илиан Манойлев, асистент в лаборатория „Експериментална имунология“ – БАН. Според Манойлев, лекарството вероятно активира имунната система.

Новият щам на вируса - има ли го вече у нас

"Лечението с лекарства на заразените с коронавируса е ефикасно и това ще го потвърдят докторите, защото медицината напредва и лекарствата стават все по-добри. Вече се знаят симптомите на заболяването, което е много важно, защото в противен случай не е ясно как трябва да протече лечението. Факт е, че лекарствата са спасили много  животи,  което означава че те вършат сериозна работа", допълни Манойлев.

istock
istock


Ученият подчерта, че целта на ваксината е различна - да не се разболеем изобщо.

"Но за да сме уверени в нейния ефект, трябва да знаем какви са страничните ефекти, които предизвиква, а за това е нужно време", допълни Манойлев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg