Общопрактикуващите лекари ще получават ваксини срещу Covid-19 от логистични пунктове.

В заповед от здравното министерство се посочва, че до 18 май здравните инспекции в страната трябва да определят логистични пунктове на територията на всяка община, а когато е необходимо - и в отдалечени населени места. Ангажимент на РЗИ е ежеседмично да доставят до пунктовете заявените от общопрактикуващите лекари количества ваксини срещу COVID-19. 

Всяка седмица, в дните от понеделник до четвъртък, джипитата и разкритите ваксинационни центрове в страната ще имунизират хора над 60 г.

Над милион поставени ваксини у нас

В този период се допуска ваксиниране на лица и под 60-годишна възраст, ако са диспансеризирани с исхемична болест на сърцето, хронична бъбречна недостатъчност, захарен диабет, мозъчно-съдова болест, хронични белодробни заболявания и онкологични заболявания или други по преценка на лекаря.

istock
istock

В дните от петък до неделя включително ваксина срещу Covid-19 ще получават всички желаещи лица, по реда на тяхното записването.

В заповедта на  на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров се посочва, че общопрактикуващите лекари предоставят на РЗИ списъци на трудноподвижни лица и на лица, живеещи в труднодостъпни и отдалечени райони, които желаят да бъдат ваксинирани срещу COVID-19. След получаване на списъците регионалните здравни инспекции организират мобилни имунизационни екипи, които да извършат ваксинацията в най-кратък срок.

С пълния текст на Заповед № РД-01-350/17.05.2021 г. можете да се запознаете тук.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg