Ивермектин се ползва като активно вещество в много ветеринарно-медицински препарати и не бива да се прави връзка с приложението му за хора под тази ветеринарна форма.

Защо е проблем да се прибягва до ветеринарния Ивермектин? Най-често във вeтеринарната медицина ивермектинът се прилага като таблетки, разработени за домашни любимци или течни форми за външна или инжекционна употреба. Тези таблетки често не съдържат само ивермектин. В повечето случаи, за по-добра ефективност при животните, таблетките съдържат високи концентрации от други антипаразитни средства, най-често пирантел.

Голям интерес към Ивермектин в аптеките

В същото време самите таблетки съдържат ниски концентрации на ивермектин, съобразно теглото на домашните любимци и приема на ефективна доза би довел от предозиране със съпътстващите антипаразитни съставки.

Проблемът с евентуалната употреба на течните формулировки е още по-голям. Там ивермектинът е във висока концентрация, най-често 1% и повече, което също е противопоказно и не се препоръчва.

istock
istock


Тъй като ивермектинът не е разтворим във вода, за да се получи течна форма се използват алкохоли или други вещества, които спомагат разтварянето. Приемът на такава течна форма води до бърза абсорбция и кръвни концентрации многократно надвишаващи безопасните нива, съответно опасността от предозиране и странични ефекти нараства многократно.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg