Според прогнозите от последните седмици ставаме свидетели на бавно покачване на случаите и настъпване на още една вълна от Covid-19.

От днес гражданите на Азербайджан ще могат да се възползват от социалните услуги само при наличието на Covid паспорт с данни за ваксинация или преболедуване.

Интересна подробност е, че гражданите, които подават заявления към портала за електронни услуги, не могат да разчитат, че ще бъдат обслужени, ако нямат такъв сертификат.

Делта вариантът е променил симптомите на COVID-19

16 август е и последният срок, в който всички служители в гръцките частни, държавни и общински домове за стари хора, за хора със специални нужди и за лица, лишени от родителска грижа. Всички структури на медицинската помощ – доболнична, болнична, спешна, рехабилитационна – трябва да се ваксинират с първа или с единствената доза на ваксина срещу Covid-19.

istock
istock

Възможно е Гърция да влезе в червена зона и то откъм България, което означава трудности при завръщането.

От средата на юли в Гърция в заведения на закрито и в културните институции се приемат само ваксинирани лица. За да се качиш на ферибот или морско такси, е нужно да представиш сертификат за ваксинация или преболедуване или отрицателен тест.

Учебната година в Гърция започва на 13 септември. Ако са над 12 години, е препоръчително децата да са ваксинирани или да имат удостоверение за преболедуване в последните шест месеца. Алтернативата на това е тест – два пъти седмично.

Има ли разлика между положителен случай на COVID-19 и болен от коронавирус

Учителите или трябва да са ваксинирани, или да имат удостоверение за преболедуване в последните шест месеца, или пък могат да представят два пъти седмично тест, но той трябва да е лабораторен и го заплащат сами.

Във Великобритания от октомври всички, работещи в домове за стари хора, включително и фризьорите, трябва да са ваксинирани.

istock
istock

Италия стана първата европейска държавав която ваксинацията за медицински лица стана задължително. Тази мярка засяга и фармацевтите. Медицински персонал, който откаже да се ваксинира, няма право да влиза в контакт с хора и няма да получава заплата.

Все повече държави изискват здравен паспорт

Франция е държава, която също въвежда степен на задължителност на ваксинацията – за здравни работници, за грижещите се за възрастни, като и за широката общественост, която желае да посети културно събитие с повече от 50 души.

В Германия ваксината срещу Covid-19 е напълно доброволна и темпът на ваксиниране значително намаля.

България също е страна, в която ваксината е напълно доброволна.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg