За зелен сертификат се признават трите вида Европейски цифров COVID-сертификат: за ваксинация срещу COVID-19; за преболедуване на COVID-19, доказано с PCR-тест; за отрицателен резултат от проведено изследване с PCR-тест или с антигенен тест, обясняват от Министерство на здравеопазването
 
Зелен сертификат за преболедуване на заболяването COVID-19, доказано с бърз антигенен тест, важи една година само на територията на България.
 
За зелен сертификат у нас се признават и резултатите от лабораторни изследвания за антитела. За да получите удостоверението за наличие на антитела, стойностите на антителата срещу SARS-CoV-2 трябва да са доказани чрез количествено изследване на Anti-SARS-CoV2 IgG и да надхвърлят 150 BAU/ml.

Документът е със срок на валидност 90 дни и важи само на територията на България.

За зелен сертификат се признават и аналогични документи за ваксинация, за изследване и за преболедуване (доказано с ПСР или с антигенен тест) за лица, ваксинирани, преболедували или изследвани извън страната.

Зеленият сертификат за антитела ще важи за три групи хора

Всички варианти на зеления сертификат могат да бъдат изтеглени от Националната здравно-информационна система.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg