От утре - 11 ноември, у нас ще може да се издава зелен сертификат за хора с доказано наличие на антитела за коронавирус. Какви са критериите за документа - темата в "Денят започва" коментира проф. Радка Аргирова, имунолог.
 
Тя обясни, че има три основни групи хора, за които ще важи зеленият сертификат, издаден въз основа на антитела.
 
Първата група:
 
Има редица хора, които са си купили от аптеката антитегенен тест, направили са го вкъщи, той е бил положителен и като едни съзнателни граждани, те са се изолирали, прекарали са вируса и когато им се измерят антителата, се вижда, че са имали среща с вируса.
 
Втората група:
 
Другите хора са тези, които са били в тежко състояние, веднага са приети болница, лекувани са и по тази причина не са влезли в националната система с тест, а са преболедували сериозно и си имат антитела.
 
Третата група
 
Това са тези, които както се казва, са го изкарали на крак - тяхната среща с вируса е протекла асимптомнно, но и те имат антитела.
 
Сертификатът на база антитела ще важи за 3 месеца - науката показва, че е възможно за три месеца да има изменение в антителата, след това трябва отново да се тестват, обясни проф. Аргирова.
 
Относно видовете тестове за антитела, тя обясни, че съществува стандартна проба на СЗО, с която всички се сравняват. Ако стандартната проба е 100 единици, а тестът ви дава 10, вие ще трябва да умножите по 10 в случая, ако тестът ви дава 1,5 ще умножите по толкова, доколкото стане 100. В България е прието единицата за брой антитела да бъде 150, допълни проф. Аргирова.
 

istock
istock

Такъв вид зелен сертификат вече се издава в Австрия, предстои да се въведе и в Швейцария. Това е страшно важно за здравните заведения, където голяма част от персонала прекара ковид, обясни проф. Аргирова.
 
Тя коментира и въпроса за прилагането на трета доза ваксина, което е официално разрешено за препаратите на "Пфайзер" и "Модерна", като за първия вид се прилага половин трета доза, а при "Модерна" - цяла.

Могат ли да се фалшифицират тестовете за антитела

Може да се приложи трета доза дори, ако сте ваксинирани с "Астра Зенека", допълни проф. Аргирова. Всички ваксини помагат на всички вирусни варианти - не се съмнявайте в това, подчерта тя.
 
Проф. Аргирова призна, че е възможно е да възникне нов вид на ковид у нас. Никак не ми се иска това да се случва, засега сме с делта и делта плюс, непрекъснато се секвенират проби, допълни специалистът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg